Arriva forstyrrer 12 unge iværksættere

Når jeg ser tilbage på mit liv indtil nu, opdager jeg at de vigtigste øjeblikke indtraf ved en opdagelse af noget nyt. En opdagelse der oftest har været fremkaldt ved en forstyrrelse der nu virker mere eller mindre tilfældig, når jeg ser tilbage på den.

Hele sidste uge blev jeg forstyrret gentagende gange, hver eneste dag, af mange forskellige mennesker: Jeg var gået ombord på en iværksætter-bus fra Arriva, der var fyldt til bristepunktet med mega fed energi og lyst til at gøre en forskel! Ved min side havde jeg 11 andre iværksættere. Vi besøgte sammen alt fra globale virksomheder til væksthuse idet vi rundende både Google Danmark, Roskilde Festival og Udvikling Fyn – bare for at nævne et par.

Formålet med busturen var, at vi skulle åbne vores øjne for oplevelsen og forsøge at uddrage de bedste principper fra andre organisationer. Best principles der kunne bruges i vores egne virksomheder.

Foto: Rasmus Degnbol / Degnbol Fotografi

Jeg er tekniker

Først lidt baggrund for min rejse.
Jeg er tekniker og jeg elsker at begrave mig i design og kode til jeg nærmest mister overblikket over tid, sted og formål. Jeg ved ikke hvorfor det drager mig, men det er bare fedt.

Af flere omgange har jeg udviklet virkende prototyper på dimser af den ene eller anden udformning; Små software værktøjer, hardware dimser eller andet teknologisk afkom.

Min primære årsag til at lave dimser har altid været et håb om at kunne lære noget, men jeg er tit blevet mødt med skepsis fra min omverden, der ikke lige kunne se formålet i en elektrisk detonator, bygget fra et digitalt æggeur, plus det løse fra tredje skuffe.

Jeg må også indrømme, at jeg flere gange har lavet virkende prototyper, som jeg har nydt i et par timer og aflagt i skuffen, til evigt minde om min manglende evne til at kommercialisere det jeg lavede.

Efter et kursus i videns-baseret entreprenørskab på DTU fik jeg indprentet nogle af de grundlæggende spørgsmål som man som tekniker bør stille sig selv, hver gang man starter et nyt projekt, hvis man altså samtidig vil mødes af forståelse og anerkendelse når man fremviser sit resultat.

Hvorfor?

Det centrale spørgsmål er selvfølgeligt: “Hvorfor? Hvilken værdi skaber det?”
Hvorfor laver du den dims? Hvilket behov løser det?
Spørgsmålet skal ikke blot besvares ved det første trivielle behov: “En detonator sprænger ting i luften! Derfor er den fed!”, men snarer at den elektriske detonator ville give den kuldskære del af familien en mulighed for at antænde kl-12 raketten indefra stuen og derved deltage i festlighederne uden samtidigt at dø af kulde.

Når man kan fortælle hvorfor man laver den dims man laver, bliver det meget nemmere at relatere sig til for en person der ikke er teknisk.

Forstyrrelser

Fra min uge i Startup Buzz’en fik jeg genopfrisket hvor vigtigt det er at have visionen på plads og at når jeg fortæller om mine idéer gør jeg det til et bestemt publikum – jeg skal være endnu mere bevidst om hvem jeg snakker med, når jeg snakker om det jeg laver i fx Open Source Shift.

Men vigtigst af alt fik jeg høstet energi til at fortsætte som iværksætter, en energi som den følgende video måske illustrerer:

Jeg har sagt det før og nu siger jeg det så lige en sidste gang. Tusind tak til alle der var med til at give os 12 iværksættere en uforglemmelig forstyrrelse og jeg kan varmt anbefale alle med en iværksætter i maven at holde øje med startup buzzen på deres facebook side: https://www.facebook.com/STARTUPBUZZ
De fortjener et skulderklap for at støtte op om de iværksættere der skaber fremtidige arbejdspladser for os alle!

Jeg har nu lært at jeg skal lære at forstå hvorfor jeg laver de dimser jeg ikke kan lade være med at lave. Jeg er blevet forstyrret i min dagligdag som studerende på DTU og jeg håber at der er flere derude der nu forstår, hvorfor alle ikke altid synes det er fedt at lave dimser, blot for dimsernes skyld.

Jeg håber at artiklen har givet stof til eftertanke, et lille smil eller lignende. Jeg vil gerne imødekomme at den dog er på kanten af hvad man måske kan skrive på en studieblog – men det var lige hvad der rørte sig i mit liv som studerende …

Leave a Reply

Your email address will not be published.